Vaillant Kombi sesli Gürültülü Çalışıyor
Vaillant kombiniz gürültülü ve ya sesli çalışıyor ise yani eskisi gibi kombiniz sesiz çalışmıyor ise kombinizin size anlatmak istediği kombi bakım zamanın geldiği demektir.
Çünkü uzun zaman bakım görmeyen kombi toz yumağı olmuştur ve bu oluşan toz yumağı zaman ile kombinin içinde çalışan hareketli aksamın aralarına dolarak çalışma prensibini ve şeklini bozmuştur. Bu aksamların en başında fan motoru gelmektedir. Fan motoru kombinizin içinde oluşan atık gazı atmak ve kombinin yanması için gerekli oksijeni atmosferden alınmasını sağlayan baca görevi gören cihazın en çok çalışan ve hareket halinde olan parçasıdır. Toz öbekleri bu parçanın rulman ve kanat aksamına yapışarak parçanın vibrasyonlu çalışmasına sebep verir.
– Sirkülasyon pompası: Kombi petekleri ısıtmada kullanılan, alev oluşumundan sonra sıcak suyu peteklerde dolaşmasını sağlayan devir daim pompası zamanla tesisatta ve peteklerde oluşan çamurlanmadan dolayı burçları çamurla kaplanır ve pompa rotorunun zamanla balansına ve bir süre sonra ömrünü bitirmesine sebep olur. Bu balans durumunda da Kombiler sesli çalışır.
– Ana esanjör ve Plaka esanjör: Sirkülasyon pompasının dolaştırdığı su sadece tesisatta ve peteklerde dolaşmaz. Hali ile kombinin içinden de geçer. Pompaya takılan çamurlar pislikler ana ve plaka esanjörden de geçerek esanjörlerin kanatçıkları arasında tıkanmalar meydana getirir. Bu durumda da esanjörlerde ıslık sesine benzer bir ses meydana gelmeye başlar. Bu ses çok sinir bozucu bir sestir ve çözümü ana veya plaka esanjörü kireç çözücü ile temizlemektir. Bu gibi durumlarda da kombi gürültülü çalışır.
Temizlikle bu sesten kurtulamıyorsanız bu esanjörlerin değiştirilmesi anlamına gelir. Çünkü esanjörler tıkanıklıktan ömrünü doldurmuş demektir.
– Genleşme tankı ve kombi panelleri: Genleşme tankı sistemde ısınmadan dolayı oluşan basıncı dengeleyen içinde yarı su yarı azot bulunan kombinin en önemli ve dikkat edilmesi gereken parçalarından biridir. Bazen genleşme tanklarında bakım zamanlarında tankı sabitleyen vidayı bakımcının söküp yerine takmayı unutması durumlarında veya tankın içindeki membran ın delinmesi durumlarında veya sibobpunun bozulup hava kaçırması gibi durumlarda ses meydana getirir. Bunun gibi kombinin yan ve ön panellerinde bakım zamanlarında yerine takılması unutulan veya bilerek takılmayan vidalar sayesinde kombiden sinir bozucu sesler gelmeye başlar. Bazen de yan, ön ve yanma odasını kapatan kapaklardan ısınma ve soğumadan dolayı genleşme sesleri meydana gelir. Metallerde ısınma soğumadan dolayı her zaman ses gelir fakat bazı ucuz yollu yapılmış kombilerde masraflardan kaçınıldığı için kapakların malzemeler ide kalitesiz metallerden yapılır. Bu sebepten dolayı en ufak ısınma soğumada sesli çalışırlar.