Cuma , 19 Nisan 2024

Kombi Seçimi

Günümüz Koşullarında Ev Veya İş Yerimize Kombi Almadan Önce Her Zaman Marka Ve Fiyat Araştırması Yaparız. Bu Araştırmaya Başlamadan Önce Kombinin Takılacağı Alanın Hacmi Ve Isı Yalıtımı Yönünden Uygun Olup Olmadığını Bilmek Dikkat Edilmesi Gereken Konuların Başında Gelir.

Kombini Takılacağı Alanın Hacmi

Hermetik Kombi Veya Bacalı Kombi Açık Yanma Hücreli Cihazlardır. Kombi Cihazı Yanma İşlemini Ortam Havasını Kullanarak Yerine Getirirler. Bunun İçin Bu Tip Cihazların Montajının Yapılacağı Alanın Minimum 10 M³ Hacminde Olması Gerekmektedir.

Havalandırma Durumu

Hermetik Ve Bacalı Cihazlar Yanma Sırasında Montajı Yapıldıkları Alanın Havasını Kullandıklarından Bulundukları Hacimler Yeterli Havalandırmaya Sahip Olmalıdır. Alan Uygun Kesite Sahip Bir Dış Mekân Dan Menfez Yardımıyla Sürekli Olarak Havalandırılmalıdır. Menfez Kesitleri Cihaz Kapasitesine Bağlı Olarak Değişkenlik Gösterebilir. Örnek Verecek Olursak 24,000 Kcal/H’lık Bir Cihaz İçin Kullanılacak Hava Menfezi 130cm²’Dir. Hermetik Kombilerin Montajını Yapıldığı Alana Havalandırma Menfezi Konulmasına Gerek Yoktur. Hermetik Kombilerde Kullanılan Baca Kiti Sayesinde Yanma İçin Gerekli Olan Taze Hava Doğrudan Dış Atmosferden Dış Baca Yardımıyla Alınır Ve Fan Yardımıyla İç Baca Kullanılarak Gaz Yine Dış Atmosfere Bırakılır. Bacalı Kombiler İsteğe Bağlı Olarak Dolap Ve Kapalı Bir Hücre İçerisine Montajı Yapılacaksa Bu Bölmenin Alt Ve Üst Seviyelerinde Temiz Hava Gereksinimi İçin 32 Ve 65cm² Kesitlerinde Birer Adet Menfez Bulundurulmalıdır.

Baca Durumu

Bacalı Kombilerin Montajının Yapılacağı Alanda Atık Gazın Dış Atmosfere Atılması İçin Uygun Kesite Sahip Müstakil Veya Şönt Tip Bir Baca Bulunması Gerekmektedir. Kombilerin Atık Gaz Bağlantı Borularının Standartların Öngördüğü Kriterlere Uygun Olması Gerekmektedir. Atık Gaz Bağlantı Borusu Uygunluğu Kontrol Edildikten Sonra Sızdırmazlığını Sağlayarak Bacaya Montajı Yapılmalıdır. Hermetik Kombiler İçin Atık Gazın Dış Atmosfere Atılması İçin Özel Bir Baca Bağlantısına Gerek Yoktur. Hermetik Kombilerde Atık Gaz Bağlantı Kiti Uygun Konumda Ve Ölçüde Monte Edilmelidir. Hermetik Kombilerde Atık Gaz Bağlantı Kitinin Çıkış Noktası Bir Başka Kombinin Çıkış Kitine Açılabilir Pencere Veya Herhangi Bir Hava Menfezine 110cm’den Daha Yakın Olmamalıdır.

Isı Kaybı

Kombilerin Montajının Yapılacağı Konutun Isı Kaybı, İçinde Bulunduğu Bölgenin İklim Koşulları Ve Binanın Isı Yalıtımı Dikkate Alınarak Hesaplanmalıdır. Ülkemizde Kullanılan Kombiler Genellikle 20,000 Kcal/H Ve 24,000 Kcal/H Kapasitelerinde Üretilirler. Konut İçin Hesaplanan Isı İhtiyacı Dikkate Alınarak Uygun Kapasiteli Cihaz Belirlenmelidir.

Cihaz Ve Tesisat Montajında Dikkat Edilecek Hususlar

Günümüz Şartlarında Kullanılan Kombiler Üretim Ve Uygulama Teknolojileri Gereği Bacalı Kombi Ve Hermetik Kombi Olmak Üzere İki Farklı Modelde Üretilirler. İşlevsel Özellikleri Gereği Bacalı Kombi Ve Hermetik Kombide Montajının Yapılacağı Alanlar İle İlgili Sınırlamalar Ve Tesisat Montajlarına İlişkin Kurallar Uluslararası Standartlarda Tanımlanmıştır.

Gaz Tesisatı Montajı

– Doğalgaz Hattında Kullanılacak Borular Özel Doğalgaz Borusu Olmalıdır. Doğalgaz Tesisatı Fittings’li Yapılacaksa Bağlantı Yerlerinde Keten Ve Sızdırmazlık Macunu Kullanılmalıdır.
– Doğalgaz Tesisatında Kullanılacak Borunun Çapı Ve Güzergâhı İlgili Firmanın Düzenlemiş Olduğu Onaylı Projeye Uygun Olmalıdır.
– Doğalgaz Tesisatının Sızdırmazlık Testi Yapılmadan Ve Uygunluğu Kontrol Edilmeden Önce Kombi Kullanıma Açılmamalıdır. Doğalgaz Hattı Sızdırmazlık Testi Doğalgaz Sayacı İle Cihazın Doğalgaz Vanası Ve Gaz Vanası İle Kombinin Doğalgaz  Bloğu Arasında Ayrı Ayrı Yapılmalıdır.
– Kombinin Doğalgaz Boru Girişine Doğalgazı Açma / Kapama Amacıyla Kullanılacak Bir Adet Küresel Doğalgaz Vanası Mutlaka Konulmalıdır.
– Doğalgaz Boruları Dolap İçlerinden, Lambri Arkasından Ve Kartonpiyerlerin İç Kısmından Geçirilmez.
– Doğalgaz Borusunun Geçiş Güzergâhı Konusunda İlgili Doğalgaz Firmasının Şartnamesine Uyulması Zorunludur.

KALORİFER DEVRESİ MONTAJI

Kalorifer Tesisatında Kullanılacak Boruların Çapları 1(Bir Parmak), 3/8(Üç Çeyrek), Ve ½(Yarım Parmak) Olarak Üzere Radyatör Mesafelerine Göre Değişmektedir. Tesisatta Kullanılacak Borular Güzergâhı Ne Kadar Düz Kıvrımsız Olursa Su
– Soğuk Su Girişine Bir Adet Açma Kapama Vanası İle Soğuk Su Tesisatından Gelecek Pislikleri Tutmak Amacıyla Bir Adet Filtre Konulmalıdır. Baymak Servis
– Kombinin Kalorifer Dönüş Hattı Üzerine Bir Adet Pislik Tutucu Filtre Konulmalıdır.
– Tesisat Montaj Konumuna Göre Üstten Veya Alttan Dağıtım Olabilir. Eğer Isıtma Tesisatı Üstten Dağıtım İse Tesisatın En Üst Noktasına Otomatik Hava Tahliye Pürjörü Konulmalıdır.
– Her Bir Radyatörün Giriş Ve Çıkışına Radyatör Vanası Konulmalıdır Dönüşe Konulacak Vananın Reğlaj Ayarı Tip Olması Tavsiye Edilir.
– Kullanım Esnasında Radyatörlerde Olabilecek Havanın Tahliye Edilebilmesi Amacıyla Her Radyatör Grubunda Hava Tahliye Pürjörü Olmalıdır.
– Herhangi Bir Nedenle Tesisatta Oluşacak Aşırı Genleşme Neticesinde Kalorifer Tesisat Suyu 3 Bar Emniyet Ventilinden Tahliye Olacaktır. Mahalde Kirliliğe Neden Olmamak İçin 3 Bar Emniyet Ventilinin Ucu Uygun Bir Parçası İle Drenaja  Bağlanmalıdır.
Baymak Servis
– Kombi Kalorifer Tesisatındaki Suyun Zorunluluk Halinde Boşaltılması Gerekebilir. Bu Amaçla; Kalorifer Tesisatının En Alt Seviyesindeki Uygun Noktaya ( Genellikle Banyo) Boşaltma Musluğu Takılmalı Ve En Yakın Gidere Bağlantısı Yapılmalıdır.
– Kombinin Kullanım Sıcak Su Devresi Bulaşık Ve Çamaşır Makinelerini De Besliyorsa, Uygun Yerlere Bağlantı Muslukları Monte Edilmelidir.

ŞİLE KOMBİ SERVİSİ